REZZ s.r.o. - Váš partner pre MAGNETY RSS


MAGNETY - otázky a odpovede

REZZ magnetic materials

Čo sú magnetické póly?
Magnetické póly sú povrchy, z ktorých magnetické línie opúšťajú magnet a opätovne sa spájajú pri návrate do magnetu. Magnetický pól je oblasť na magnete s najväčšou silou magnetického poľa v danom smere. Každý pól je orientovaný ako buď sever alebo juh.
Keď zlomíme magnet na 2 polovice, každá z nich bude mať stále severný aj južný pól. Nezáleží na tom ako malý kúsok magnetu bude, vždy bude mať severný a južný pól. Napriek rôznym tvrdeniam na internete, neexistuje magnet ktorý by bol jednopólový.
                                                              
Ktorý pól magnetu mám použiť?
Oba póly magnetu, aj severný aj južný, sú zhodné vo veľkosti magnetickej sily a oba budú priťahované k feromagnetickým materiálom ako sú železo a oceľ.  Zhodné póly dvoch rôznych magnetov (napr. severný ku severnému alebo južný k južnému) sa budú navzájom vždy odpudzovať, zatiaľ čo rozdielne póly dvoch magnetov (napr. severný k južnému) sa budú vždy priťahovať.
                                          
Ako určím póly na magnete?
Existujú rôzne spôsoby ako určiť póly magnetu, najjednoduchší je použiť kompas alebo analógový či digitálny identifikátor pólov. Pokiaľ máte smartfón, môžete si stiahnuť aplikáciu pre určovanie pólov Virtual Pole Tester app, ktorá určí polaritu strany magnetu, ktorá smeruje ku mobilnému telefónu.
Ak použijete kompas na identifikáciu pólov magnetu, je nevyhnutné pamätať na to, že severný pól magnetu smeruje k zemskému geografickému severnému pólu, ktorý je v skutočnosti blízko zemského magnetického južného pólu. Preto keď držíte kompas pri magnete, ihla kompasu smeruje k južnému pólu keďže zhodné póly sa odpudzujú a opačné póly sa priťahujú.
                                                           
Ako najlepšie sledovať magnetické pole?
Železný prášok, piliny či špony sú ideálne aby sme si pozreli línie magnetického poľa magnetu. Položte papier o veľksti A4 na magnet, rozsypte naň železné piliny a sledujte ako sa hýbu a ukazujú magnetické pole akéhokoľvek magnetu. Je to jednoduchý spôsob, ktorý sa vo veľkom používa aj na školách pri výučbe o magnetickom poly.
                                                           
Môžem použiť lepidlo pre umiestnenie magnetov? Aký druh lepidla je vhodné použiť na magnety?
Väčšina magnetov môže byť nalepená na miesto určenia dvojzložkovým epoxidovým lepidlom.
                                              
Môžem rezať alebo vŕtať do magnetov?
Nikdy sa nepokúšajte vŕtať alebo rezať magnety! (okrem pružných magnetov ako sú magnetické fólie či pásky a C-profily) Väčšina magnetov je veľmi tvrdá a krehká kvôli výrobnému procesu. Takéto materiály je možné rezať iba s pomocou diamantových nástrojov a súčasne je nutné veľmi intenzívne chladiť keďže magnetický prach je horľavý! Brúsky sú magnetické a preto po chvíli brúsenia magnet bude vyzerať ako ježo. Je oveľa lepším riešením zadať do výroby / objednávky presný tvar magnetu aký požadujete vrátane otvoru nakoľko vo výrobe sa najskôr opracuje tvar magnetu a potom sa zmagnetizuje.      
článok: First 4 magnets (2018). Frequently Asked Questions, BLOG-first 4 magnets.       preklad do SK: REZZ s.r.o.

Prehľad základných produktov z našej ponuky si môžete pozrieť v galérií nižšie.
 

Zobraziť v blogu: