REZZ s.r.o. - Váš partner pre MAGNETY RSS


CHLAD – Ako vplýva na MAGNETY?

Magnety a teplota - REZZ s.r.o.

Chladné zimné počasie a mrazivý sneh sú skvelé pokiaľ si chceme užívať horúce kakao doma pri krbe, biele Vianoce či rodinné sánkovačky a lyžovačky. Ale viete ako zima a chlad vplývajú na MAGNETY?
Vo všeobecnosti väčšina magnetov nemá problémy s chladom. Dokonca niektoré magnety majú lepšiu magnetickú silu v chladnejšom prostredí. Je to preto, že atómy magnetu v chlade vibrujú pomalšie a menej náhodne. Výsledkom je dokonalejšie zoradenie atómov, ktoré tvoria magnetické pole, čo posilňuje magnetickú prídržnú silu.  
                                                               
Nebude to veľmi veľký rozdiel oproti magnetickej sile v teplejšom prostredí, ale ak ste zvedaví a chcete si túto zmenu magnetickej sily pozrieť, môžete tak urobiť pomocou jednoduchého experimentu.
Najskôr si pozrite magnetickú silu poľa v izbovej teplote tak, že položíte neodymový magnet do misy so spinkami na papier. Spočítajte počet spiniek, ktoré sa zmagnetujú k neodymu.  Vyberte magnet. Misu so spinkami naplňte vodou a dajte ju do mrazničky, nechajte ju tam kým už voda takmer nezmrzne (0°C). Dajte do misy magnet a nechajte ju v mrazničke ešte 15 minút. Vyberte misu z mrazničky tesne pred zmrznutím vody.  Vyberte magnet a spočítajte počet spiniek, ktoré sa zmagnetovali tento krát.  Porovnajte si tento počet s počtom zmagnetovaných spiniek na magnet v izbovej teplote. Tento experiment si môžete vyskúšať aj so suchým ľadom ktorý vychladí magnet na oveľa nižšie teploty (-78°C).  (Dávajte pozor pri narábaní so suchým ľadom)
                                                                     
Bude magnetická sila stále stúpať ak magnet bude čoraz chladnejší?

Pre neodymové magnety - nie. Keď sa raz dostaneme do bodu úplneho vychladenia cca pod -135°C, magnetické pole sa bude zmenšovať. Pre neodymové magnety – sila magnetického poľa bude nižšia o 85-90% pre bode varu tekutého dusíka (‑196°C). Je to zapríčinený tým, že pri veľmi nízkych teplotách sa molekuly magnetu nedokážu dokonale zoradiť. Avšak, keď potom magnet zohrejeme späť na pôvodnú (izbovú) teplotu, magnetická sila sa vráti do normálu.  Zmena magnetického poľa je opätovne obnoviteľná, čiže nenastáva permanentná strata magnetickej sily.
Použili sme ako príklad neodymové magnety, ale takáto reakcia bude veľmi podobná aj pri samárium-kobaltových magnetoch alebo AlNiCo magnetoch. Keramické/feritové magnety s jediné kde extrémne nízke teploty môžu spôsobiť problémy.  Pokiaľ sú feritové magnety vystavené teplotám nižším ako -60°C, môže dôjsť ku permanentnej (nenávratnej) strate magnetickej sily. ADAMS (2018). How Are Magnets Affected by Cold?, Adams Magnets,  preklad do SK: REZZ s.r.o.
                                                                     
PRACOVNÉ TEPLOTY rôznych druhov magnetov:

TYP MAGNETOV PRACOVNÉ TEPLOTY
Neodymové Magnety až do +200°C
Feritové Magnety až do +250°C   (stála strata sily pod -60°C)
Samarium-Kobaltové Magnety až do +300 °C
AlNiCo Magnety -270+400°C
Pružné Magnety (magnetické fólie, pásky, ...) -26°C+70°C

                                                 
MAGNETY U NÁS V PONUKE:
NEODYMOVÉ magnety (disk, blok, toroid/prstenec)
FERITOVÉ magnety (disk, blok, toroid/prstenec)
SmCo magnety
AlNiCo magnety
Magnetické PRVKY (neodymové, feritové, ALNiCo, SmCo, ...)
PRUŽNÉ magnety (magnetické fólie, magnetické pásky, magnetické C-profily a H-profily, ...)

Zobraziť v blogu: