REZZ s.r.o. - Váš partner pre MAGNETY RSS


MAGNETY A ZARIADENIA

Môžu magnety poškodiť náramkové hodinky?
Ak sú hodinky v blízkosti veľmi silného magnetu a silného magnetického poľa, je možné, že malé mechanické súčasti vo vnútri hodín, pokiaľ sú z feromagnetických materiálov, môžu byť zmagnetované. Pokiaľ sa takéto súčiastky zmagnetujú, môžu byť priťahované jedna ku druhej alebo ku vnútornému púzdru strojčeka a to môže mať za následok, že hodinky pôjdu príliš rýchlo alebo naopak veľmi pomaly. Je dokonca možné, že po pôsobení veľmi silného magnetického poľa prestanú hodiny fungovať úplne.
Veľa dnešných moderných náramkových hodín sa už však vyrába z nemagnetických materiálov, a teda sú odolné voči pôsobeniu magnetickej sily.  Aby ste si však mohli byť celkom istý, vždy sa odporúča udržať náramkové hodiny mimo silného magnetického poľa. Pokiaľ sa vám stane, že vaše hodiny boli zmagnetizované, v hodinárstve kde robia servis by mali byť schopní vám súčiastky v hodinách demagnetizovať a vrátiť späť do bežného chodu.  

                                                                            
Môžu magnety poškodiť smartfón?
Od čias prvých osobných počítačov, vždy bolo akousi nepísanou pravdou že magnety sú škodlivé pre akékoľvek elektronické zariadenia. Aká je teda pravda? Je skutočne možné aby magnety poškodili elektroniku, konkrétne mobilný telefón?
V skratke, pokiaľ je magnet dostatočne veľký a silný môže poškodiť vaše zariadenie, a to nielen obyčajným priložením magnetu k mobilnému telefónu!
V tomto článku sa pozrieme na to, z čoho je vyrobený bežný smartfón a č osa môže stať, ak ho položíme alebo umiestnime do blízkosti magnetu alebo silného magnetického poľa.
                                                  
DISPLEJ – V dávnych dobách, keď mali mobilné telefóny veľkost krabice na cereálie a PC monitory boli veľké ako kufor priemerne veľkého sedanu, všetky tieto obrovské zariadenia citlivo vnímali zásahy magnetického poľa. Umiestenie magnetu blízko CRT obrazovky malo za následok šialené preblikávanie všetkých možných farieb na monitore. Dôvodom je, že CRT monitor generuje svetlo tým, že sníma jemne zaostrený lúč elektrónov, ktorým pomocou magnetických polí vytvára obraz. Takže cudzie vonkajšie magnetické pole bude rušiť magnetické pole vo vnútri monitora, ktoré má vytvárať obraz. Avšak, moderné smartfóny využívajú LCD displeje a tieto vo všeobecnosti NIE SÚ nijako citlivé na pôsobenie magnetického poľa, hurá!
                                             
ÚLOŽISKO – V súčasnosti poznáme rôzne druhy úložiska používané v elektronických zariadeniach. Napríklad váš počítač bude obsahovať hard disk, ktorého súčasťou sú silné neodymové magnety, ktoré otáčajú čítaciu/zapisovaciu hlavu a vďaka tejto môžete vidieť, čítať a zapisovať dáta. Takže hard disk nie je citlivý na magnetickú silu bežných malých magnetov, ale môže ho rušiť magnetická sila veľkých silných magnetov. Úložný čip v moderných mobilných telefónoch ako je napríklad iPhone je takzvaný „flash“ disk, ktorý nemôže byť vymazaný ani poškodený pôsobením bežného magnetického poľa, keďže neobsahuje žiadne magnetické komponenty, ktoré by mohla ovplyvniť magnetická sila, hurá!  
                                   
DIGITÁLNY KOMPAS – Digitálny kompas v smartfónoch, napr. v Samsung Galaxy sa správa ako väčšina magnetických kompasov a jeho presnosť, tak ako pri bežných magnetických kompasoch, môže byť ovplyvnená silných vonkajším magnetickým poľom. Pokiaľ je váš kompas v telefóne rušený akýmkoľvek cudzím magnetickým poľom, váš mobilný telefón by mal vykazovať upozornenie. Pokiaľ vlastníte Apple iPhone, nájdete informácie o tom ako ho opraviť na stránkach Apple Support.
                                
LOKALIZAČNÉ SLUŽBY – Váš smartfón dokáže určiť vašu polohu vďaka šikovnému vstavanému GPS systému. Keďže GPS systémy využívajú satelitné signály, a nie geomagnetické sily, GPS nie je citlivé na zásah magnetickej sily.  
                        
MAGNETOMETER Magnetometer vo vašom smartfóne určuje silu a smer magnetického poľa. Používa ho práve spomínaný digitálny kompas ale aj rada ďalších dostupných aplikácií.  Tento konkrétny snímač môže byť citlivý na pôsobenie silnej externej magnetickej sily.
                                       
REPRODUKTOR – Súčasťou reproduktoru v mobilnom telefóne je ,tak ako pri všetkých bežných reproduktoroch, magnet a preto reproduktor nie je ovplyvnený inými vonkajšími magnetickými silami.
                                  
Takže si to zhrňme – pokiaľ váš smartfón nie je vystavený naozaj veľkému a silnému magnetu s vysokou magnetickou silou po dlhú dobu, jediná vec ktorá sa na ňom môže poškodiť je magnetický kompas.  To znamená, že váš mobilný telefón by mal zostať úplne v poriadku, napriek bežnému kontaktu s magnetmi ako sú napríklad aj tie na púzdre na telefón, peňaženke alebo kabelke.
 

článok: Newby, M. (2013) Will a magnet damage my smartphone? Blog: First 4 magets.
preklad do SK: REZZ s.r.o.

 

Zobraziť v blogu: