REZZ s.r.o. - Váš partner pre MAGNETY RSS


VYUŽITIE NEODYMOVÝCH MAGNETOV

Neodymové magnety sú jedny z najsilnejších magnetov aké poznáme, v súvislosti z ich veľkosťou, keďže aj relatívne malé neodymové magnety vykazujú výnimočnú magnetickú silu, schopné udržať aj váhu niekoľkokrát ťažšiu ako samotný magnet. Vďaka tejto výnimočnej magnetickej sile sú neodymové magnety využívané v mnohých oblastiach nášho bežného života, od šperkov či hračiek až po počítačovú sféru a mnoho ďalších.
                                                                
Neodymové magnety sú známe aj pod skratkou NdFeB alebo NIB. Udáva sa pri nich teoretická magnetická škála od N24 až po N64. V závislosti od tvaru, zloženia, a výrobných metód magnetu môžu neodymové magnety spadať pod akúkoľvek úroveň tejto škály, až po najvyššiu a najsilnejšiu variantu magnetu.
Výnimočná sila neodymových magnetov umožňuje širokú škálu využitia. Používajú sa ako v reklamnom tak aj v strojárskom priemysle. Môžeme ich nájsť v elektromotoroch, medicínskych pomôckach, technológiách pre obnoviteľné energie, hard diskoch, v mikrofónoch, slúchadlách, reproduktoroch, dverách, ložiskách, ...Mnoho ľudí ich tiež využíva pri ručných prácach, ako napr. výroba šperkov, modelárstvo ale aj v rôznych remeslách. Napríklad zaujímavosťou je, že neodymové magnety sa využívajú aj na zber prachu z povrchu planéty Mars vo vesmíre. Bežnejšie využitie neodymových magnetov v priemysle  je napríklad ako pomocné magnety pri zváraní, alebo súčasť olejových filtrov, náradia, magnety na manipuláciu a upínanie kusov pri obrábaní, separačné magnety na plechy, a oveľa viac...
                                               
Pri práci s neodymovými magnetmi treba byť opatrný. Nie je vhodné aby do styku s magnetmi prišli deti, pokiaľ nie sú súčasťou výrobkov pre deti určených a kontrolovaných. Prehltnutie magnetov je veľmi nebezpečné a môže mať nežiaduce následky.. Taktiež je treba počítať vždy s tým, že neodymové magnety majú naozaj neobvyklú silu, a teda pri práci s nimi hrozí privretie prstov alebo kože medzi magnety a tým úraz. Pri veľmi silných magnetoch môže dôjsť až ku pohmliaždeniu kostí v prstoch. Pri prenose magnetov ich nikdy nenoste vo vreckách oblečenia, a vyhnite sa ich blízkosti ku predmetom citlivým na magnetizmus ako sú smartfóny alebo hodiny a pod ..
                                                            
Neodymové magnety sú najrozšírenejšie magnety v praxi.           
V našej ponuke nájdete rôzny tvary a veľkosti magnetov, viac nájdete TU: https://rezz.sk/catalog/neodymov%C3%A9-magnety
 

Zobraziť v blogu: